Ademhalingstherapie

Ademhalen is de absolute bron van ons bestaan. Feitelijk moet dat iets vanzelfsprekends zijn. Er zijn in totaal zo’n 200 lichamelijke en psychische klachten die stuk voor stuk samenhangen met een verkeerde ademhaling. Als we bij onszelf te rade gaan, kennen we de meeste welmisschien zelfs uit eigen ervaring.

Wat is ademhalingstherapie?

Ze komen in lichte of sterkere mate voor. Het varieert van veelvuldig zuchten of gapen tot duizeligheid, pijn op de borst, hoofdpijn of pijn in de nek of schouders. We voelen ons afwezig en futloos, hebben moeite met helder denken en concentreren, slapen slecht, worden vergeetachtig. Je hebt er zowel in je privéleven als bij het uitvoeren van je werk last van. 

Heb je zelf vijf of meer ‘vage’ klachten, die met enige regelmaat voorkomen? Dan kan de oorzaak al snel in een foute ademhaling worden gevonden. De oplossing is dan ook nabij: ademhalingstherapie.

 

Veel mensen lopen er al jaren mee rond en worden van het kastje nar de muur gestuurd zonder dat echt duidelijk is wat er aan de hand is. Hoe eerder de klachten dus worden herkend en erkend, des te sneller kan er een verantwoorde diagnose worden gesteld. Het kan bovendien leiden tot versneld herstel.

 

Ook bij zwangerschap ontstaan vaak klachten. Logisch, want dat is een stressvolle periode, waarbij de ademhaling vaak letterlijk onder druk komt te staan. Ook jongeren vormen eveneens een belangrijke doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan de enorme spanningen die worden opgebouwd tijdens het gamen op de computer. Ze zitten vaak met ingehouden adem achter hun computer.

 

Ademhalingstherapie kan aan de meeste klachten snel en afdoende het hoofd bieden. Dit gaat bovendien gepaard met het terugdringen van de ademhalingsfrequentie, met gemiddeld 40 procent. Rustiger ademhalen bevordert het herstel in grote mate.

 

Allereerst vindt er een gesprek met de therapeut plaats waarbij je wordt gevraagd naar de achtergronden van je klachten. Je klachten worden geïnventariseerd en in kaart gebracht op de klantenkaart. Schrik niet als na doorvragen blijkt dat je er meer hebt dan 5; het kunnen er tientallen zijn uit een lijst van 200 mogelijke klachten. Uiteraard wordt ook gekeken of er bijzonderheden zijn in jouw persoonlijke situatie die nader overleg met huisarts of specialist noodzakelijk maken. Zo’n specialist kan ook een bedrijfsarts of arbeidstherapeut zijn. Overigens kunt je altijd rekenen op 100% integriteit en betrouwbaarheid van jouw coach.

 


Na de intake wordt het ademhalingstraining programma met je doorgenomen. Dat programma bestaat hoofdzakelijk uit ademhalingsoefeningen die je tijdens de afspraken met je therapeut doorspreekt en traint. De ademhalingstraining sessies vinden wekelijks plaats. Tevens krijg je opdrachten om thuis verder mee te oefenen.

Het is van groot belang dat je de aanwijzingen van de therapeut stipt opvolgt. De snelheid van de verbeteringen verschilt van persoon tot persoon: de één merkt het al meteen bij het begin, bij de ander worden de verbeteringen pas merkbaar na zes sessies.

 

Uiteindelijk merkt bijna iedereen aan het eind van de training dat de situatie zich heeft verbeterd. Ook de trainingen thuis nemen flink wat tijd in beslag en hoe beter je je er aan houdt, hoe groter de kans op vlot herstel.

Het is verder niet alleen van belang hoe er wordt geademd, maar ook hoe vaak per minuut. Ook is het belangrijk hoeveel lucht er steeds wordt in- en uitgeademd. Als er maar één van deze drie afwijkt, kunnen alle klachten al ontstaan.

 


De trainingen die de therapeuten geven zijn behoorlijk intensief. Daardoor kunnen we de periode van trainen kort houden. Het aantal oefeningen wordt per week opgevoerd. Na een week of 7 begint je met het afbouwen van je oefeningen. Gemiddeld ben je binnen 8 tot 10 weken van je klachten verlost. Veel van onze cliënten zijn na die periode (soms zelfs eerder) al weer volledig aan het werk of weer in staat om thuis al die dingen te doen die ze voorheen gewend waren te doen. Hoe beter je de adviezen van de therapeut opvolgt, hoe beter en sneller het uiteindelijke resultaat.

 

Bij 95% van de cliënten verdwijnen de meest voorkomende klachten al gedurende het trainingstraject. Vermoeidheid maakt plaats voor nieuwe energie, je zelfvertrouwen keert terug en je kunt beter omgaan met spanningen. Veel cliënten kunnen na afloop van de trainingen nieuwe situaties van stress of andere klachten sneller herkennen en meteen afdoende aanpakken met behulp van de oefeningen die ze hebben geleerd.

 

Info over uw therapeut

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.

Uw therapeut Marc

“Samen behalen wij de beste resultaten.”

Wil je een afspraak inplannen?
Wil je een afspraak inplannen?