Kaak fysiotherapie

In verband met kaakklachten word je door de kaakchirurg, huisarts of tandarts doorverwezen naar de kaakfysiotherapeut. Mogelijk hebben je klachten te maken met het kaakgewricht en/of met de spieren van het kauwstelsel. De klachten worden door de kaakfysiotherapeut geinventariseerd door middel van een onderzoek. 

Wat is kaak fysiotherapie?

Onder kaakklachten worden alle klachten verstaan die te maken hebben met het niet goed functioneren van het kauwstelsel. De meest voorkomende klachten zijn: pijn of vermoeidheid van de kauwspieren, het niet goed kunnen openen van de mond, pijn rond het kaakgewricht (voor het oor), knappende of krakende gewrichten, overgevoelige of pijnlijke tanden en kiezen, en abnormale slijtage van het gebit. Maar ook oorpijn, hoofdpijn en nekpijn kunnen te maken hebben met stoornissen in het kauwstelsel. Dit wordt ook wel temporomandibulaire disfunctie genoemd, of kortweg TMD.

Het kauwstelsel bestaat grofweg uit de kauwspieren, kaakgewricht en gebit. Bij een normaal gebruik worden de kaken alleen belast bij het eten. Bij het prakten zijn de kaken alleen in beweging, maar worden niet belast. De rest van de tijd horen de tanden en kiezen elkaar niet te raken en dienen de kaken ontspannen te zijn.

Een veel voorkomende oorzaak voor het ontstaan van kaakklachten is overmatig of verkeerd gebruik van de kaken (overbelasting), bijvoorbeeld door:

  • tandenknarsen en klemmen: dit is de kaken gedurende de dag en ook ’s nachts op elkaar houden
  • overmatig kauwgomgebruik en nagelbijten
  • andere mondgewoontes als lipbijten, wangbijten, penbijten of tongpersen tegen tanden of gehemelte
  • een slecht zittend of onvolledig gebit

Soms speelt stress een rol of zijn er andere lichamelijke aandoeningen (‘doorbijten’ of ‘verbijten’). De problemen kunnen echter ook vanuit het kaakgewricht komen. In het kaakgewricht zit een kraakbeenschijf (discus) die verschoven kan zijn (geluiden in het gewricht) of die het gewricht doet blokkeren.

De kaakfysiotherapeutische behandeling bestaat o.a. uit instructies hoe je de mond goed kunt gebruiken en ontspannen. Vaak krijgt je oefeningen voor thuis.

 

Info over uw therapeut

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.

Uw therapeut Marc

“Samen behalen wij de beste resultaten.”

Wil je een afspraak inplannen?
Wil je een afspraak inplannen?