Hoofdpijn

De fysiotherapeuten van debalans werken  nauw  samen met de longafdeling van het Martiniziekenhuis en Beatrixoord / UMCGHierdoor is er de mogelijkheid om bij ons ook met zuurstof te trainen.

Wat is Hoofdpijn?

Hoofdpijn is een veel voorkomend probleem. 80% van de bevolking heeft in zijn of haar leven wel eens last van hoofdpijn. Niet alleen de intensiteit en de aard van de hoofdpijn varieert sterk, ook de oorzaken zijn zeer verschillend.

Er worden in de medische literatuur meer dan 300 verschillende vormen van hoofdpijn beschreven. Bekende vormen zijn migraine, spanningshoofdpijn en cervicogene hoofdpijn (hoofdpijn die zijn oorsprong vindt in de nek). De ware aard van de hoofdpijn is soms moeilijk te identificeren. Vaak wordt ten onrechte aangenomen dat heftige hoofdpijn altijd migraine is of dat hoofdpijn die op vaste momenten in de week, of in het weekend op komt, meestal spanningshoofdpijn is. 

Veel hoofdpijnen zijn moeilijk te beïnvloeden door de fysiotherapeut. Toch kan de fysiotherapeut een zeer waardevolle rol vervullen in de behandeling van je hoofdpijn.

 

Tijdens de screening wordt er gekeken of er aanwijzingen zijn dat je hoofdpijn beïnvloedbaar is door de fysiotherapeut. Hiervoor bedient hij zich van verschillende methoden. Wat deze methoden gemeen hebben is dat deze op zoek zijn naar een bijdrage van de hoofdpijn uit de nek. Dat wil zeggen dat er gekeken wordt of het wel of niet goed bewegen van de nek aanleiding geeft voor de klachten. De diverse methoden onderzoeken verschillende onderdelen van de nek. Zo is er aandacht voor het functioneren van de gewrichten, de spieren, de aansturing van de nekspieren en de tussenwervelschijven in je nek. Deze structuren kunnen allemaal los van elkaar of in combinatie met elkaar hoofdpijn klachten geven. 

Wanneer er tijdens de screening voldoende aanwijzingen zijn om aan te nemen dat de hoofdpijn beïnvloedbaar is start de behandeling. Deze richt zich op die gebieden die problemen geven. Daarnaast is er veel aandacht voor thuisoefeningen, zodat je zelf zoveel mogelijk invloed op het verminderen van je klachten kan uitoefenen. Veel van de technieken komen voort uit de manuele therapie. Op dit moment wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de verschillende technieken.

 

De behandeling is geschikt voor hoofdpijn “uit de nek” (cervicogene hoofdpijn). De specifieke symptomen voor deze vorm zijn:

  • Hoofdpijn bij bepaalde bewegingen en houdingen van het hoofd
  • Beperking van bewegingen in de nek.
  • Naast hoofdpijn: nek, schouder of arm pijn.

Daarnaast kan er een groot aantal symptomen aanwezig zijn die meer algemeen van aard zijn zoals: misselijkheid, duizeligheid en gevoeligheid voor licht.

Premenstruele hoofdpijn kan in veel gevallen ook een “cervicogene” oorzaak hebben. Door een ingewikkeld principe waarbij hormonen invloed uitoefenen op de zenuwen van hoofd en nek kan een probleem in de nek opeens pijnlijk worden, alhoewel deze in andere fasen geen aanleiding geven tot hoofdpijn.

Info over uw therapeut

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.

Uw therapeut Marc

“Samen behalen wij de beste resultaten.”

Wil je een afspraak inplannen?
Wil je een afspraak inplannen?