Corona fysiotherapie en revalidatie

 Heb je klachten door het coronavirus (COVID-19) en/of ben je herstellende nadat je op de Intensive Care (IC) hebt gelegen? Bij debalans bieden wij een speciaal op maat gemaakt behandel- en revalidatieprogramma aan voor deze klachten.

Klachten na COVID-19

 

Besmetting met het coronavirus kan een flinke aanslag zijn op het lichaam, zowel voor mensen die in het ziekenhuis hebben gelegen als voor mensen die de ziekte thuis hebben doorgemaakt. De longfysiotherapeut kan u in een revalidatietraject begeleiden. De revalidatie is gericht op zowel het fysieke traject, als voeding en de mentale gevolgen die een corona-infectie kan hebben.

Veelvoorkomende klachten na COVID-19 zijn: klachten van het bewegingsapparaat, verminderd uithoudingsvermogen, minder spierkracht, verminderde gewrichtsmobiliteit en/of cardiopulmonale klachten. Daarnaast kan er bij een kleine groep een nieuwe longziekte ontstaan die voorlopig COLD wordt genoemd.

Wat is COLD?

Door COVID-19 kan er littekenweefsel ontstaan op de longen, hierdoor kan de zuurstofuitwisseling niet goed plaatsvinden zoals dat zou moeten. Als er veel littekenweefsel ontstaat, kan dat bijvoorbeeld leiden tot een verminderd uithoudingsvermogen. Vooral patiënten die op de intensive care moeten worden beademd, hebben risico op blijvende schade aan het longweefsel. Ontstekingen kunnen ontstaan die zorgen voor littekenweefsel op de longen. Er ontstaat een nieuwe longziekte, die voorlopig de ‘Corona Obstructive Lung Disease (COLD)’ genoemd wordt.