Dry Needling is een behandelmethode van de fysiotherapeut/manueel therapeut. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt, en raken deze op die manier snel en langdurig ontspannen.

Dry needling, geen acupunctuur

Heb je last van pijnlijke en stijve spieren? Ervaar je minder kracht of een uitstralende pijn? Wellicht heb je last van triggerpoints. Om deze triggerpoints te verhelpen maken we gebruik van de de Dry Needling methode.

Bij Dry Needling wordt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald gebruikt. Er wordt geen vloeistof ingespoten.
Bij klassieke acupunctuur worden naalden vaak oppervlakkig op meerdere plaatsen langs de meridianen van het lichaam gezet. Deze naalden blijven langere tijd zitten. Bij Dry Needling wordt wel dezelfde soort naald gebruikt, maar wordt de triggerpoint in de spier gestimuleerd.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint (ook wel “spierknoop”) is een verkrampte plek in een spier dat vaak lokale drukpijn geeft, maar ook uitstralende pijn kan geven in een ander gebied. Zo kan een triggerpoint in de schouder pijn geven in de arm.

TriggerPoints uiten zich door:

  • Pijn en stijfheid lokaal in de spier en de uitstralende pijn.
  • Bewegingsbeperkingen in de bijbehorende gewrichten.
  • Verminderde kracht in de betrokken spier(en)
  • Pijn-ontwijkend gedrag: anders bewegen

TriggerPoints ontstaan door:

  • Een acute verkeerde beweging
  • Chronisch: langdurige verkeerde houding
  • Langdurige overbelasting, bijvoorbeeld bij veel computergebruik
  • Overbelasting en/of blessures bij sporters
  • Verkramping van spierweefsel zoals bij een stijve nek
  • Psychologische factoren zoals stress en depressie

De fysiotherapeut zal tijdens de intake de klachten analyseren. Daarna worden de spieren die mogelijk de pijn veroorzaken onderzocht op triggerpoints.

De behandeling

De behandeling is gericht op het ‘uitschakelen’ van deze triggerpoints. Door middel van het gericht aanprikken van de triggerpoint met het naaldje worden deze punten gevonden en gedeactiveerd. Om zoveel mogelijk triggerpoints uit te schakelen worden tijdens een behandeling vaak meerdere spieren aangeprikt. 

Hoe voelt Dry Needling?
Van het inbrengen van het naaldje voel je bijna niets. Op het moment dat de triggerpoint geraakt wordt, voel je een diepe, doffe pijn of als een klein schokje. De spier verkrampt, geeft een ’twitch’. Daarna ontspant de spier zich weer en kun je gemakkelijker bewegen. Het behandelde gedeelte voelt wel vaak wat vermoeid en/of stijf aan, dit is van korte duur.

Om de verbeterde situatie te behouden krijg je na de behandeling oefeningen en adviezen mee.
Dry Needling is altijd een onderdeel van een totaalbehandeling.

Ervaar je klachten en wil je weten wat we voor je kunnen betekenen? Druk op onderstaande knop en maak een afspraak met een van onze specialisten.