Heb je vragen over uitstralingspijn of knopen in je spieren? We helpen je graag verder!

Wat zijn Triggerpoints?

Triggerpoints zijn punten in spieren die uitstralende pijn kunnen veroorzaken, oftewel Referred Pain. Triggerpoints worden ook wel “spierknopen” genoemd. Overgevoelige punten in het spierskelet die je kunt voelen en uitstralende pijn elders kunnen veroorzaken.

Deze uitstralende pijn verloopt in bepaalde patronen. Met het behandelen van de triggerpoints kan dit doorbroken worden.

Vaak zijn triggerpoints niet een op zich zelf staand probleem. De spieren reageren met kleine samentrekkingen op bijvoorbeeld een verminderde mobiliteit in onderliggende gewrichten of op overbelasting. Ook de nabijgelegen zenuwbanen kunnen geïrriteerd raken. Andersom kan ook: doordat er triggerpoints zijn in de spieren, kunnen de onderliggende gewrichten niet meer goed bewegen, wat weer pijn veroorzaakt. Ten slotte kunnen triggerpoints ontstaan door ziekte, stress, een trauma in het gebied of ontstekingen.

Doordat de bloedcirculatie vastloopt in de spiervezel, wordt de triggerpoint in stand gehouden en raakt deze geïrriteerd. Dit veroorzaakt pijn of spierstijfheid, zwakte en functie-uitval.

Bij debalans worden tijdens de behandeling beide aspecten meegenomen.